Ondernemer & spreker;
opgeleid tot arts.
Ik zat in mijn dertigste levensjaar toen ik mijn kracht ontdekte; mensen samenbrengen. Al die tijd was ik niet de student geweest, of de manager, of de dokter. Ik was degene geweest die mensen samenbracht. De persoon die het van kinds af aan al iedereen naar de zin wou maken. De herdershond die rondjes om iedereen heen liep net zolang tot ze toenadering tot elkaar zochten. De persoon die had geleerd de krachten van mensen te zien, en aan te voelen wie met wie moest samenwerken. Ook niet zo gek dus dat ik mij nu bezighoudt met het samenbrengen van de juiste mensen om zo nog meer impact te kunnen maken.
Het kleine meisje
dat bloemen verkocht
Er zijn heel wat boeken en gesprekken voor nodig geweest om mezelf te leren kennen zoals ik mezelf nu ken. Als ik terugdenk, was ik eigenlijk altijd al ondernemend. Als klein meisje verkocht ik bloemen langs de weg en was koningsdag mijn lievelingsdag. Toen ik een jaar in Barcelona woonde had ik mijn eigen gastenlijst en blog over de leukste plekken om te eten.
En zo zijn er talloze voorbeelden van mijn ondernemendheid. Ik ging geneeskunde studeren omdat ik het menselijk lichaam interessant vond, maar vooral ook de communicatie met mensen zelf. Ergens tijdens mijn studie ben ik een tijdje kwijtgeraakt hoeveel ik van ondernemen hou. Tot ik Compendium begon, en stap voor stap achter mijn kracht kwam. Mensen samenbrengen en motiveren om de zorg beter te maken.
Eilandjes
Als student had ik een gigantische stapel geneeskundeboeken thuis. Het wonderbaarlijke was dat mijn vrienden in Groningen en Maastricht ook zo’n hoge stapel hadden, net zo’n impressive hoogte, maar niet dezelfde. Je zou denken dat je dezelfde behandeling krijgt in Groningen als in Amsterdam… Maar waarom hebben we dan op alle universiteiten van Nederland andere leerstof? Dat vroeg ik me tijdens talloze studie-avonden in de bieb. Waarom is iedereen op z’n eigen eilandje bezig?
Ook als arts kwam ik het eilandjes principe overal tegen. Beter goed gejat dan slecht bedacht, is een tegeltjeswijsheid die we soms vergeten in de zorg. Onze reactie op een probleem is al snel om op ons eigen eiland een nieuwe commissie op te richten. We vergeten om eerst rond te vragen of iemand al de oplossing heeft. Wat betreft de andere leerstof in de zorg, daar heb ik samen met mijn team een oplossing voor bedacht.
Compendium Geneeskunde
Tijdens mijn bachelor schreef ik samen met Romée Snijders Compendium Geneeskunde. Een groter succes dan we ooit hadden kunnen dromen. We hebben inmiddels > 25 boeken uitgegeven en daarmee hebben we al meer dan 100.000 mensen geholpen. Dit hebben we alleen kunnen bereiken door samen te werken met een groot team van studenten, artsen en specialisten.
​
Van 2015 t/m 2021 leidde ik het team van Compendium naast mijn studie geneeskunde en baan als arts. Sinds april 2022 werk ik full time voor Compendium. Hierin hou ik mij bezig met de bedrijfsvoering, marketing, projectplanning, nieuwe producten, digitalisering en internationalisering.
Stichting Zorgmakers
Het is tijd om de na-apers in de zorg te belonen en reeds bewezen oplossingen meer te verspreiden. Met onze Stichting Zorgmakers – je kent ons misschien van een 9 meter grote paarse opblaaskrokodil – printen we daarom in 3D gouden na-aper-awards. Maar naast gouden awards uitreiken en opblaaskrokodillen ophangen, is het mijn persoonlijke missie om bij alle zorgverleners de ondernemendheid weer wakker te maken. Iedereen heeft namelijk een zorgmaker in zich, alleen is die soms wat ingeslapen, onder de papieren deken genaamd bureaucratie.
Een pleidooi voor samenwerken!
Alleen ga je sneller, samen kom je verder
Heb je ooit weleens gedacht: "ik doe het liever zelf, want dan weet ik zeker dat het snel en goed gebeurt." Herkenbaar? Sure, zelf kan ik misschien in een dag een prachtige taart maken die een dikke 10 krijgt van de Heel Holland Bakt-jury. Ik kan dan na een dag werk een handje vol mensen laten genieten van mijn taart. Als ik daarentegen met 100 mensen een hele keten aan bakkerijen opzet, kunnen we samen veel meer mensen blij maken. Wat wil jij bereiken en welke impact wil jij daarmee maken? Is jouw doel om het mooiste gebakje ter wereld te bakken? Of om de hele wereld van brood te voorzien? Inmiddels weet ik: om goed te kunnen zorgen, moet je delen en samenwerken.